Kateri parket izbrati. Oljen ali lakiran parket?

(1 glasuj, povprečje 5.00 od 5)

Za katero različico – oljenje ali lakiranje parketa – se bomo odločili?

Odvisno je  predvsem od našega okusa. Seveda ima vsaka površina svoje pomanjkljivosti in prednosti.


Oljenje parketa


Z oljenjem parketa dosežemo naravni matiran videz površine. Olje se hitro vpije ter zapolni in prodre globoko v pore posušenega lesa. Tako prepreči vpijanje drugih tekočin saj poskrbi za vodoodbojnost (ne vodoodpornost!). Hkrati je zaščitena tudi površina lesa, ki je tako manj občutljiva za odrgnine. Skozi tanek porozni sloj olja so še vedno jasno vidne lesne pore, na otip lahkočutimo lesna vlakna, les ni zaprt. Tako obdelan parket deluje zelo naravno, saj olje poudari strukturo lesa. Rečemo lahko da imamo pri oljenem parketu dejansko stik z lesom in naravo. Lesne pore, ki lahko pri oljenem parketu dihajo, dobro uravnavajo tudi vlažnost: parket lahko vlago iz prostora neovirano sprejema in oddaja. Ko se opravi prva nega, olje steče tudi med posamezne deščice parketa, medtem ko te pri lakiranem parketu (gotovo lakirani parket) ostanejo odprte.

Velja omeniti še eno prednost oljenega parketa. To je možnost popravila. Če se nam pri oljenem parketu poškoduje manjša površina, lahko to vdolbinico preprosto pobrusimo, pokitamo, odvečen kit ponovno obrusimo in na koncu naoljimo. Po nekaj urah ne bo več opaziti, kje je bila poškodba. Če pride do tovrstne poškodbe na lakirani površini, moramo obrusiti celotno površino, mesto poškodbe popraviti in ponovno lakirati celotno površino.

Da bi parket dovolj zaščitili, ga moramo redno enkrat na dve leti obdelati s posebnim negovalnim oljem in ga utreti. Zelo obremenjene dele, na primer prehode pri vratih, je treba večkrat obnavljati, kar pa je zelo preprosto: obrabljeno mesto sčistimo (po potrebi tudi zbrusimo) in obdelamo z oljem. Oljene površine čistimo z mehko krpo, sesalnikom ali rahlo navlaženo krpo, pri čemer je dobro, da je krpa prepojena s posebnim čistilom za oljene parkete, ki že vsebujejo določen delež negovalnih olj. Pri čiščenju na parketu ne sme ostajati voda, sicer se na njem pojavijo madeži.

Oljenemu parketu je resda potrebno posvečati več časa in truda, vendar ko enkrat opravimo prvo nego (parket na začetku po polaganju naoljimo), imamo skoraj enako dobro zaščiteno površino, kot je lakirana.


Lakiranje parketa

Tudi pri lakiranem parketu gre trend vse bolj k uporabi ultra mat lakov kateri poudarijo naravni videz lesa. Naši parketi so lakirani z laki BONA ultra mat, tako da človeško oko ne opazi razlike med oljenimm in lakiranim parketom.
Lakirani parketi so bolj odporni zgornji sloj laka preprečuje vdor umazanije in vlage. Čistimo ga z nekaj kapljicami koncentriranega čistila, razredčenega v vodi. Glede na obrabo je treba parket tudi vnovič lakirati, ob povprečni obrabi na približno 15 -20 let (groba ocena). Za čiščenje parketa zadostuje mehka krpa, sesalnik ali rahlo navlažena krpa. Pri lakiranju parketa je treba upoštevati, da se površina suši približno 24 ur.

Lakiran parket je torej primernejši za uporabnike, ki se ne nameravajo toliko ukvarjati s čiščenjem in vzdrževanjem parketa.  Prednost (v smislu zaščite pred raznimi snovmi) gre lakirani površini pripisati na račun debelosti sloja laka. Gledano na mikroravni dejansko nimamo neposrednega stika z lesom, pač pa hodimo po sloju prozornega ali pigmentiranega laka. Torej tu že naletimo na prednost oljenega parketa.

Naše mnenje: V spalne prostore, kabinete, kleti bi postavili lakiran parket z ultra mat videzom. V dnevne prostore, kuhinjo pa oljen parket. Logistično je tudi potem lažje vzdrežavnje oljenega parketa, ker lahko potem ko naoljimo parket prespimo v sobah in že naslednje jutro hodimo po dnevni sobi in kuhinji.

 povprasevanje  

Katalog notranjih vrat

katalog notranjih vrat valles
Katalog notranjih vrat

 

boniteta

 

Načini plačila

bancno nakazilo

paypal varno placilo

Garancije

30

5

slo

100

Koristne informacije

Kako obnoviti oljen parket?

video

Trenutne akcije parketa. Preverite!

Storitve

  • parketarstvo -  polaganje parketa
  • polaganje lesenih teras
  • izdelava stopnic
  • montaža notranjih vrat

kerlesLogo2     mize stoli slika     najem avtodoma     spinalis