skip to Main Content
Responsive Menu Layout
4.9/5 - (19 votes)

Najpogostejša vprašanja o parketu

Dvoslojni parketi so vrsta gotovih parketov, ki so sestavljeni iz dveh slojev lesa. Skupna debelina dvoslojnega parketa znaša 10 – 14 mm. Zgornji sloj je iz lamele trdega lesa (vrsta glede na izbor kupca) debeline 3,5 – 5 mm, medtem ko je spodnji sloj iz vezane plošče Breza. Sloja sta zlepljena z lepilom. Površina parketa je strojno obdelana – lakirana, oljena ali krtačena. Standardne dimenzije parketnih deščic gotovega dvoslojnega parketa se gibajo v razponu dolžina 400-2000 mm in širina 70–220 mm.

Dvoslojni parket je zelo primeren za polaganje na talno gretje, saj je dimenzijsko najbolj stabilen.

Troslojni parketi ali panelni parketi so vrsta gotovih parketov, ki so sestavljeni iz treh slojev lesa. Skupna debelina troslojnega parketa znaša 15 mm. Zgornji sloje je iz lamele, v glavnem iz trdega lesa (vrsta glede na izbor kupca) debeline 4 mm, srednji sloj je iz deščice mehkega lesa (jelovine) debeline 9 mm, spodnji sloj pa je iz jelovega furnirja debeline 2 mm. Sloji so zlepljeni z lepilom. Površina parketa je strojno obdelana – lakirana, oljena ali krtačena. Standardne dimenzije parketnih desk troslojnega gotovega parketa se gibajo v razponu dolžina 1500-2200 mm in širina 150 in 190 mm.

Troslojni parket je pogojno primeren za polaganje na talno gretje. Prednost troslojnega parketa je predvsem v nižji ceni na račun slabše kvalitete spodnjega sloja ter klik sistemom, kateri omogoča postavljanje brez lepljenja.

Postavljanje gotovega parketa je enostavno, hitro in čisto. Postavljanje se izvaja z lepljenjem, največkrat z dvokomponentnim PU (poliuretanskim) lepilom. Uporaba lepila na vodni osnovi je prepovedana, ker lahko privede do nabreka parketa zaradi vpijanja vode iz lepila. Med postavljanjem je zelo pomembno hitro odstranjevanje ostankov lepila, ki so se pojavili na površini parketa. Po pravilu se je mogoče vseliti v prostor po 24 urah po končanem polaganju gotovega parketa.

Kljub temu, da postavitev gotovega parketa ni komplicirana, vseeno svetujemo, da se obrnete na profesionalnega parketarja, ki že ima izkušnje s postavljanjem gotovega parketa. Če pa se boste dela lotili sami, vam svetujemo, da se dela lotite premišljeno.

Pri delu potrebujete:

 • električno žago
 • kladivo
 • leseno deščico širine in debeline 3 cm, poljubne dolžine
 • distančne zagozde – to so lahko lesene deščice debeline 1 do 2 cm, vendar naj bodo vse enake
 • vrtalnik (za zaključne letvice).

Izbirate lahko med naslednjimi tehnikami polaganja. Katero tehniko izbrati, je odvisno od tipa parketa in podlage. Zato se pred polaganjem posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom.

 1. Plavajoči pod: se vedno manj uporablja. Za omenjeno polaganje je primeren troslojni parket na klik sistem. Polaganje je podobno polaganju laminata.
 2. Lepljenje: pri tej tehniki so parketni elementi po celotni površini prilepljeni na podlago; lepilo nanašamo z nazobčano lopatico.
 3. Na koncu uporabimo okrasne zaključne letve, da bi skrili režo, ki je ostala med parketom in steno.

Parket za talno gretje.

Gotovi dvoslojni parket je edina vrsta parketa, ki je priporočljiva za polaganje na talno gretje. Prav zaradi večslojne strukture imajo sposobnost dobrega prevoda toplote. Pri izbiri parketa je potrebno paziti, da je spodaj vezana plošča breza, katera je dimenzijsko najbolj stabilna. Prednosti parketa na vezani plošči breza:

 • Vezana plošča Breza veliko manj deluje kot masiven les po dolžini, debelini in dolžini, ker je struktura vezane plošče sestavljena iz velikega števila križno zlepljenih slojev lesa. Luščeni furnirji brezove vezane plošče imajo debelino 1,45 mm ter so križno zlepljeni med seboj, kar povzroči, da je delovanje praktično zanemarljivo. Parket na talnem gretju praktično ne deluje in ne pride do nastanka fug.
 • Minimalna odstopanja v debelini.
 • Brezov les je najbolj elastičen – pomembno pri talnem gretju zaradi delovanja parketa.
 • Trdnost – specifična teža je 680 kg/m3, medtem ko je specifična teža masivnega lesa smreke in topole izpod 500 kg/m3.

Kateri parketi so primerni za polaganje na talno gretje.

PARKETI ZA TALNO GRETJE

 • Dvoslojni parket: Ločimo višje cenovne dvoslojne parkete in nižje cenovne dvoslojne parkete.
  Višje cenovni parketi –  V bistvu je višje cenovni dvoslojni parket sestavljen tako da je spodnji sloj v večini primerov iz brezove vezane plošče, katera ima več slojev (6 – slojna plošča), katera prepreči delovanje parketa. Tudi sama nadaljnja sestava parketa je narejena iz višje kakovostnih materialov. Tu mislim predvsem na lake in olja, katera so od priznanih proizvajalcev.
  Nižje cenovni parket – običajno so nižje cenovni dvoslojni parketi sestavljeni iz spodnjega sloja iz smrekove, hrastove ali HDF podlage. Vse te podlage so bistveno cenejše od vezane plošče. Slabosti teh podlag pri parketu za talno gretje so večje delovanje lesa in slabša prevodnost.
  Več o dvoslojnih parketih si lahko preberete na http://www.valles.si/gotovi-parket
 • Masivni parketi za talno gretje: Pri masivnih parketih za talno ogrevanje je pomembno da je parket manjših dimenzij in debelin. Les deluje po širini zato je dimenzija parketa za talno gretje še toliko bolj pomembna.  V poštev pridejo recimo klasični parketi, kateri so dimenzije 500x70x15 mm ali manjše.
  Več o klasičnih parketih si lahko preberete na http://www.valles.si/klasicni-parket
 • Panelni oz. troslojni parketi za talno gretje: V večini primerov so ti parketi s spodnje podlage iz smreke in debeline okoli 15 mm. Gre za nižje cenovne parkete ki se lahko polagajo na klik (plavajoče). Običajno so sestavljeni iz zgornjega sloja masive 2 – 3 mm in površinsko obdelani z nižje cenovnimi laki in olji.
  Več o panelnih parketih si lahko prebereta na http://www.valles.si/akcije/panelni-parket

Določene vrste lesa lahko negativno reagirajo na toploto iz talnega gretja. To se lahko kaže v večjih fugah med parketnimi deskami, belkastih madežih (doussie in jatoba). Kljub temu, da ni pravilo (pojav zgornjih težav) in se dogaja od slučaja do slučaja in ni nujno povezano s talnim gretjem kot edinim vzrokom, vseeno zaradi zaščite vaše investicije ne priporočamo postavitev na talno gretje gotovih parketov z zgornjo plastjo iz sledečih vrst lesa: vse vrste termično obdelanih lesa (parjena bukev, parjena češnja, dimljen hrast, termo jesen … ) in javor (evropski in kanadski).

Zgornji 4 mm sloj gotovih parketov je dovolj debel da se obnovi (obrusi in obnovi s površinskim premazom) trikrat do petkrat. Povprečje obnove parketa v Evropskih gospodinjstvih je enkrat v obdobju 10 let. Glede na to, da se pri eni obnovi obrusi maksimalno 1 mm trdega lesa lahko zaključimo, da je življenjska doba gotovega parketa vsaj 40 let.

Za katero različico – oljenje ali lakiranje parketa – se bomo odločili?

Odvisno je  predvsem od našega okusa. Seveda ima vsaka površina svoje pomanjkljivosti in prednosti.

Oljenje parketa

Z oljenjem parketa dosežemo naravni matiran videz površine. Olje se hitro vpije ter zapolni in prodre globoko v pore posušenega lesa. Tako prepreči vpijanje drugih tekočin saj poskrbi za vodoodbojnost (ne vodoodpornost!). Hkrati je zaščitena tudi površina lesa, ki je tako manj občutljiva za odrgnine. Skozi tanek porozni sloj olja so še vedno jasno vidne lesne pore, na otip lahko čutimo lesna vlakna, les ni zaprt. Tako obdelan parket deluje zelo naravno, saj olje poudari strukturo lesa. Rečemo lahko da imamo pri oljenem parketu dejansko stik z lesom in naravo. Lesne pore, ki lahko pri oljenem parketu dihajo, dobro uravnavajo tudi vlažnost: parket lahko vlago iz prostora neovirano sprejema in oddaja. Ko se opravi prva nega, olje steče tudi med posamezne deščice parketa, medtem ko te pri lakiranem parketu (gotovo lakirani parket) ostanejo odprte.

Velja omeniti še eno prednost oljenega parketa. To je možnost popravila. Če se nam pri oljenem parketu poškoduje manjša površina, lahko to vdolbinico preprosto pobrusimo, pokitamo, odvečen kit ponovno obrusimo in na koncu naoljimo. Po nekaj urah ne bo več opaziti, kje je bila poškodba. Če pride do tovrstne poškodbe na lakirani površini, moramo obrusiti celotno površino, mesto poškodbe popraviti in ponovno lakirati celotno površino.

Da bi parket dovolj zaščitili, ga moramo redno enkrat na dve leti obdelati s posebnim negovalnim oljem in ga utreti. Zelo obremenjene dele, na primer prehode pri vratih, je treba večkrat obnavljati, kar pa je zelo preprosto: obrabljeno mesto sčistimo (po potrebi tudi zbrusimo) in obdelamo z oljem. Oljene površine čistimo z mehko krpo, sesalnikom ali rahlo navlaženo krpo, pri čemer je dobro, da je krpa prepojena s posebnim čistilom za oljene parkete, ki že vsebujejo določen delež negovalnih olj. Pri čiščenju na parketu ne sme ostajati voda, sicer se na njem pojavijo madeži.

Oljenemu parketu je resda potrebno posvečati več časa in truda, vendar ko enkrat opravimo prvo nego (parket na začetku po polaganju naoljimo), imamo skoraj enako dobro zaščiteno površino, kot je lakirana.

Lakiranje parketa

Tudi pri lakiranem parketu gre trend vse bolj k uporabi ultra mat lakov kateri poudarijo naravni videz lesa. Naši parketi so lakirani z laki BONA ultra mat, tako da človeško oko ne opazi razlike med oljenim in lakiranim parketom.
Lakirani parketi so bolj odporni zgornji sloj laka preprečuje vdor umazanije in vlage. Čistimo ga z nekaj kapljicami koncentriranega čistila, razredčenega v vodi. Glede na obrabo je treba parket tudi vnovič lakirati, ob povprečni obrabi na približno 15 -20 let (groba ocena). Za čiščenje parketa zadostuje mehka krpa, sesalnik ali rahlo navlažena krpa. Pri lakiranju parketa je treba upoštevati, da se površina suši približno 24 ur.

Lakiran parket je torej primernejši za uporabnike, ki se ne nameravajo toliko ukvarjati s čiščenjem in vzdrževanjem parketa.  Prednost (v smislu zaščite pred raznimi snovmi) gre lakirani površini pripisati na račun debelosti sloja laka. Gledano na mikroravni dejansko nimamo neposrednega stika z lesom, pač pa hodimo po sloju prozornega ali pigmentiranega laka. Torej tu že naletimo na prednost oljenega parketa.

Naše mnenje: V spalne prostore, kabinete, kleti bi postavili lakiran parket z ultra mat videzom. V dnevne prostore, kuhinjo pa oljen parket. Logistično je tudi potem lažje vzdrževanje oljenega parketa, ker lahko potem ko naoljimo parket prespimo v sobah in že naslednje jutro hodimo po dnevni sobi in kuhinji.

Ukvarjamo se tudi s prodajo vezane plošče breza Italijanskim proizvajalcem parketa. Za kompenzacijo, nazaj dobimo parket visoke kakovosti brez posrednikov direktno od proizvajalcev. Izkoristite priložnosti našega poslovnega modela s tem, da kupujete kakovost za nižjo ceno neposredno od proizvajalca. Mnogo naših izdelkov je razpoložljivih neposredno iz skladišča, druge naročimo za takojšnjo izdelavo. Vzorce parketa si je mogoče ogledati v salonu Sežana in Ljubljana!

Bonitetna ocena Valles 2016
Bonitetna ocena Valles 2016

7 razlogov zakaj bi izbrali naš parket?

 1. 5 let garancije na polaganje parketa
 2. vsi parketi EU porekla
 3. visoka kakovost parketa za nizko ceno
 4. parket slavonski hrast
 5. parket je na zalogi oziroma hitro dobavljiv
 6. 100% garancija zadovoljstva
 7. vršimo dostavo in polaganje parketa

Protokol sušenja ogrevanega estriha

Estrih polagamo po navodilih in standardih proizvajalca. Estrih mora biti kompakten, suh in brez razpok. Površina na katero ga polagamo pa mora biti ravna, gladka, trdna in čista. Da dosežemo enakomerno porazdelitev toplote, morajo biti cevi z ogrevalno vodo položene vsaj 35 mm pod površino estriha. Če cevi niso dovolj globoko, lahko pride do pospešenega nastajanja rež na položeni leseni talni oblogi.

Največja dovoljena vlažnost za polaganje talne obloge je :

 • 1.8 % pri cementnem estrihu,
 • 0.3 % pri anhidritnem estrihu.

Ogrevalni sistem zaženemo po predpisanem času mirovanja (21 dni pri cementnem estrihu in vsaj 7 dni pri anhidritnem estrihu). Postopek:

1. dan          ……………………………………………………………………………… 25 °C
2. dan          ……………………………………………………………………………… 30 °C
3. dan          ……………………………………………………………………………… 35 °C
4. dan          ……………………………………………………………………………… 40 °C
5. dan          ……………………………………………………………………………… 45 °C
6. dan          ……………………………………………………………………………… 50 °C
7. dan          ……………………………………………………………………………… 55 °C
8. – 20. dan ……………………………………………………………………………… 55 °C
21. dan        ……………………………………………………………………………… 50 °C
22. dan        ……………………………………………………………………………… 45 °C
23. dan        ……………………………………………………………………………… 40 °C
24. dan        ……………………………………………………………………………… 35 °C
25. dan        ……………………………………………………………………………… 30 °C
26. dan        ……………………………………………………………………………… 25 °C
27. dan        ……………………………………………………………………………… 25 °C

S polaganjem lesenih talnih oblog lahko začnemo, ko vsebnost vlage ustreza zahtevam. Če vsebnost vlage ne ustreza zahtevam, nadaljujemo s sušenjem pri 40 °C dokler ni dosežena predpisana maksimalna vlaga v estrihu. Med sušenjem moramo zagotoviti zadostno zračenje, ne sme pa biti prepih.

Pred polaganjem talne obloge temperaturo postopoma zmanjšujemo. Dva do tri dni pred začetkom del ogrevanje ugasnemo oziroma vzdržujemo temperaturo v prostoru 18 °C. Tri dni po pologu talne obloge ponovno zaženemo talno ogrevanje in postopno dvigamo temperaturo, dokler ne dosežemo delovne temperature.

Temperatura površine ogrevanega estriha, kjer je položena talna obloga, ne sme presegati 25 °C. Relativna vlažnost mora biti med 45-60 %.

1. Pred polaganjem

1.1. Dovoljena vlažnost podlage:

Cementni estrih doDo 2,0 %
Cementni estrih s talnim gretjemDo 1,8 %
Anhidritni estrihDo 0,5 %
Anhidritni estrih s talnim gretjemDo 0,3 %
Lesena podlaga9 ± 2 %
Iverne in podobne plošče9 ± 2 %

Naročnik del mora zagotoviti ustrezno osušenost objekta. Polagalec ima pravico in dolžnost izmeriti vlago. Če vlaga ni primerna, polagalec svetuje in po dogovoru  sodeluje pri izsuševanju ali izvede druge ukrepe, ki zmanjšujejo vpliv vlage na lesene talne obloge.  Če polagalec oceni, da so pogoji za delo neustrezni, lahko odloži ali prekine dela (po dogovoru z glavnim izvajalcem), vendar mora o tem predhodno obvestiti naročnika del.

1.2. Estrih mora biti izdelan v skladu s predpisi:

 • zagotovljeni morajo biti hidroizolacija, termoizolacija in zvočna izolacija ter ustrezne gradbene reže,
 • ravnost in nivo podlage morata biti prilagojeni zahtevam posamezne vrste talne obloge,
 • površina za polaganje mora biti čista, kompaktna, ne pregroba, brez razpok ter ustrezno vpojna,
 • med polaganjem ter še 48 ur po polaganju mora biti temperatura podlage med 15°C in 18°C.
 • pri estrihih s toplovodnim talnim gretjem je pred vgradnjo nujno potrebno izpeljati postopno ogrevanje po predpisanem protokolu o zagonu talnega gretja.

Naročnik mora zagotoviti ustrezno pripravljenost estriha. Polagalec ima pravico in dolžnost vizualno pregledati zgoraj naštete parametre te opozoriti na morebitne nepravilnosti. Polagalec lahko  po dogovoru sodeluje pri pripravi podlage ali njeni sanaciji.

1.3. Prostori in lesene talne obloge morajo biti primerno temperirani in aklimatizirani.

 • prostor ne sme biti izpostavljen prepihu,
 • klima – min. 15 – 18°C,
 • 45 – 60% relativna zračna vlaga,
 • posamezni paketi lesene talne obloge se odpirajo tik pred pričetkom polaganja.

1.4 Dovoljena vlažnost parketa je med 8 – 10 ± 2 %. Parket, ki ga vgrajujemo v objekt, mora imeti vlažnost čim bližje ravnovesni vlagi lesa glede na klimo objekta med obratovanjem objekta.

1.5. Pred polaganjem lesenih talnih oblog morajo biti vsa ostala dela zaključena (izjeme: vgradnja podbojev vrat, zadnja faza beljenja, fina montaža grelnih teles). Po končanih podopolagalskih delih se lahko izvršijo našteta dela.

1.6. Prostori, kjer se izvaja polaganje podov, morajo biti zaprti. V njih se ne sme izvajati drugih del – ne sme biti drugih izvajalcev. Naročnik mora polagalcu zagotoviti primerne delovne pogoje in dostop do energetskih priključkov.

 

2. Po polaganju

2.1. Po zaključku polaganja se po površini ne hodi ali se jo kakorkoli obremenjuje vsaj 24 ur.

2.2. V prvem obdobju po polaganju ni dovoljeno delno ali v celoti pokrivati položene lesene talne obloge. Prav tako jih ne smemo uporabljati kot odlagalno površino.

2.3. Prostor mora biti zavarovan pred vstopom dodatne vlage. Po polaganju morajo biti zagotovljeni ustrezni klimatski pogoji:

 • temperatura prostora: 15 – 25 °C
 • relativna zračna vlažnost: 45 – 60 %

3. Brušenje in površinska zaščita parketa (velja za neizgotovljene parkete)

3.1. Po položitvi parketa izvajalec oceni, koliko časa mora parket mirovati. V tem času v prostoru ne smemo izvajati nobenih del, ki bi lahko poškodovala parket ali povzročila madeže (silikon, olje, apno,…). Previdnost velja tudi pri hoji po parketu.

3.2. Po obdobju mirovanja parketa izvajalec oceni ali so dosežene vse potrebne zahteve za kakovostno nadaljevanje del. Če zahteve niso dosežene, izvajalec predlaga naročniku ustrezno rešitev. Morebitne dodatne stroške krije naročnik.

3.3. Upoštevanje točke 1.5.1 in 1.6.

3.4. V prostoru, kje potekajo dela, morajo biti doseženi naslednji pogoji:

 • temperatura prostora:  15 – 25°C
 • relativna zračna vlažnost: 45 – 60%
 • prostor ne sme biti prašen, ne sme biti izpostavljen prepihu in soncu (senčenje)
 • nanosi laka si sledijo v razmaku največ 48 ur.

3.5. Uporabnost lakiranih površin:

 • glede na pohodnost min. 48 ur
 • glede na mehanske obremenitve min. 7 dni

3.6. Ob prevzemu del ne smemo pričakovati brezhibno polakirane površine, saj se delovni pogoji razlikujejo od tistih v lakirnici. Kvaliteta lakiranja se ocenjuje iz stojne višine od svetlobe (DIN standard).

Plačila in plačilni pogoji

Sprejemamo naslednje načine plačila:

 • UPN – bančno nakazilo; podrobnosti za nakazilo se nahajajo na predračunu, ki ste ga dobili od nas po e-pošti (vsebuje pogoje plačila, IBAN številko, podatke prejemnika plačila in sklic nakazila).
Bančno nakazilo
 • PayPal; plačilo je možno tudi prek PayPal-a. Če želite plačati del zneska ali celotni znesek prek PayPal-a nam prosim sporočite št. predračuna, znesek in vaš e-naslov za PayPal. Zahtevek za plačilo vam sestavimo in pošljemo preko PayPal sistema.
PayPal

* Sporočite nam na info@valles.si če želite, da dodamo še kakšno vprašanje/odgovor oziroma obrazložitev, ki bi morda prišla tudi drugim obiskovalcem strani prav.

Back To Top
Začni pogovor
1
💬 Ali potrebujete pomoč?
Pozdravljeni! 👋
Kako vam lahko pomagamo?